fredag 11 september 2009

Vecka 36: 11 sep - 17 sep 2009

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Jag: Ok nu kan jag erkänna att dte börjar kännas tyngre men det är ändå fortfarande inga problem. V.36 inleddes idag med att besöka vår nya BM i Kungsbacka, känns som det var en väldigt skillnad på hur nogranna de är i Gbg och Kungsbacka. Fick lämna urin, blod, blodtyrck och Hb idag och allt var tiptop fortfarane (eller blodet ska ju på analys så det vet jag inte men förutsätter att det oxå är bra). Sen mätte hon magen som nu var 35cm och lyssnad på hjärtljuden som slog i 144 (tror jag det var). Hon kände efter hur Krypet låg och h*n låg med huvudet nedåt och hade sjunkit en bit men var fortfarande ruckbar, Bm gjorde även ett ultraljud för att vara säker på hur Krypet ligger i magen. Blev lite förvånad över att rumpan är där jag får mest sparkar men Bm förklarde det med att h*n nog drar upp knäna och sparkar nästan sig själv i rumpan. Så ja det är en vig liten rackare där inne..

1 kommentar:

  1. Krypet är livig nu och lugn sedan ... tror jag!!!

    Kram/Mamma

    SvaraRadera