fredag 15 maj 2009

v.19

Vecka 19: 15 maj - 21 maj 2009
Kroppen: Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Fostret: Små ljusa hårstrån sk. lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Jag: Magen ja den är rund och tjock ;) Började med gravidyoga i veckan, var skönt att få börja röra på sig lite igen, hade till och med träningsvärk (vilket fick mig att känna mig väldigt nöjd). Krypet kickar som bara den, och David tror att den är en framtida handbolls-stjärna. Köpte mina första bebiskläder i veckan, kunde inte låta bli, vi har ju lite som Mamma och Pia köpte till oss i USA, men misstänker att det behövs betydligt mer, men känns fortfarande lite tidigt att köpa på sig för mycket. Annars har jag vagn-mani och går och glor på alla vagnar jag ser köras omkring på stan, phuu vilken djungel det där är, men det lutar åt en duovagn från Kronan.
Vad det gäller mat så är det enda jag fått avsmak för kokta ägg, i övrigt funkar allt bra. Saknar min Brie-ost bara :(

5 kommentarer:

  1. har du inga fina bilder på ditt gravida "jag" hehe... vill ju se hur fin du är!! Fattar fortfarande inte att min "lilla" milla ska bli mamma! det är så häftigt!! kramar

    SvaraRadera
  2. hehe en dag kanske jag vågar lägga in ett foto här;) Men njaa inte riktigt än.. Kraaaam

    SvaraRadera
  3. Mycket intressant läsning!

    Talade med en av mina arbetskamrater som har 5 barn och borde vara barnvagnsspecialist. Hon rekommenderade Emmaljunga Duo Edge Combi ... kolla den svarta!!!! Tydligen är handtaget farligt på Kronan, inte vet jag!
    puss & kram

    http://www.emmaljunga.se/start.asp?lang=SE&country=SE

    SvaraRadera
  4. Jag rekommenderar Brio Sing, en superbra vagn :D
    Håller med syrran, lägg upp lite bilder på maaaagen :D
    kram

    SvaraRadera
  5. Jenny: hehe Magen finns inne på FL, dock inte uppdaterat med nya bilder där inne på länge nu.

    Brio sing går bort tvärr, vill inte ha småhjul, det lär inte funka i Åsa och efter att ha sett hur många som helst om fastnat med de småhjulen i spårvagnsspåren inne i Gbg så blir det inga småhjul för oss.:) kram

    SvaraRadera